Grasbaanraces in Annen: vroeger en nu.

Eind jaren vijftig en begin jaren zestig was het heel normaal dat er in een dorp een grasbaanrace werd georganiseerd. Zo ook in Annen.

De eerste grasbaanwedstrijd werd georganiseerd op 15 september 1957 door de Motor en Auto Club "de Hondsrug" uit Gieten. De locatie die was uitgekozen was een unieke locatie nl. midden in het dorp op de grote brink. Het werd ondanks de weersomstandigheden direct een succes.

Tussen 1957 en 1964 werden er diverse wedstrijden gehouden met als topper het jaar 1962 met maar liefst 5000!! toeschouwers. Het waren wedstrijden om het Nederlands Kampioenschap en dus kwamen alle Nederlandse toppers aan de start. Beroemde namen uit die tijd waren o.a de gebroeders de Haas uit Amersfoort, Ab de Groot uit Blijham, Jannes Klok uit Balkbrug, de gebroeders van Heugten uit Amerfoort, Piet Seur uit Amsterdam en wat dichter bij huis Gerrit van Oosten uit Veendam en Henk Tappel sr. uit Assen.

De grasbaanraces zijn in 1964 voor het laatst verreden en de reden daarvan is tot op de dag van vandaag bij ons niet duidelijk. Mochten er mensen die dit wel weten, dan horen we het graag.

In 1967 en 1968 zijn er nog een aantal races geweest voor bromfietsen tot 50 cc maar daarna werd het stil op de brink. In ieder geval geen motorgeronk meer. Wel is de liefde voor de grasbaanrace in het dorp Annen blijven bestaan. Met name de zijspansport trok veel deelnemers uit het dorp.

En men zegt wel eens bloed kruipt waar het niet gaan kan. Zo ook bij de motorsportliefhebbers die elkaar regelmatig tegenkwamen in café d"Anneroele. "Zou het niet leuk zijn als er weer een grasbaanrace op de brink zou komen en dan met veel deelnemers uit eigen dorp". Dit was een veel gestelde vraag aan de bar. Er waren altijd mensen bij die riepen "dat lukt nooit". Maar er waren ook 3 mensen die dachten als we het niet proberen dan lukt het ook nooit.

Dus de gebroeders Harry en Jan Willem Drenth en caféhouder Jan Boers vroegen in 2003 een vergunning aan bij de gemeente, om weer grasbaanraces op de brink in Annen te mogen organiseren. Deze vergunning werd echter niet verleend. De heren waren teleurgesteld, maar lieten het er niet bij zitten, omdat ze de argumenten waarop de vergunning werd geweigerd, niet steekhoudend vonden. Ze gingen in beroep. En door de commissie bezwaar en beroep werden ze in het gelijk gesteld en de gemeente moest de vergunning éénmalig verlenen. De race was in 2003, wegens tijdsgebrek, echter niet meer te realiseren.

De datum van de eerste wedstrijd werd, in overleg met de KNMV, vastgesteld op 19 september 2004. Er moest echter nog heel veel werk worden verzet, voor er een wedstrijd kon plaatsvinden. Er moest een bestuur komen, er moesten sponsoren gezocht worden enz. enz.

Eerst werd een bestuur samen gesteld. Oud zijspancoureur Rieks Schuiling werd gevraagd als voorzitter van de MC Annen. Annie Hadderingh, ook goed bekend met de motorsport, werd gevraagd voor het secretariaat en de pr. De heren van het eerste uur, Jan Boers, Harry Drenth en Jan Willem Drenth traden toe tot het bestuur en Jeanet Drenth-Sevinga werd penningmeester.

En met behulp van een enthousiaste groep vrijwilligers en sponsoren en niet te vergeten de KNMV Baansport commissie, ging op 19 september 2004 de 1e Total Trust grasbaanrace van start. En het moet gezegd worden de geschiedenis herhaalde zich. Wederom kwamen er duizenden toeschouwers naar de knusse brink in Annen. Doordat alles die dag perfect is verlopen was er geen sprake meer van éénmalige wedstrijd. Ook in 2005 werd er weer gereden op de brink in Annen. Wederom onder perfecte omstandigheden en met zo mogelijk nog meer publiek als het jaar ervoor.

Het bestuur van de Stichting MC Annen hoopt dan ook dan we met behulp van onze sponsoren, onze vrijwilligers, de KNMV en het gemeentebestuur van de gemeente Aa en Hunze nog vele leuke wedstrijden op de brink kunnen en mogen organiseren.

Annie Hadderingh
Secretariaat en Pr
Stichting MC Annen